schapendrijven

Schapendrijven

hobbymatig en wedstrijdgericht training schapendrijven voor Border Collies,

Wist u dat andere herdershonden rassen die het instinct nog zouden hebben voor drijven en hoeden ook welkom zijn voor training. 

Schapendrijftraining

Schapendrijven start met een aanlegtest

Dit begint met een aanlegtest.

Dit is een introductie waar de hond zijn ware aard mag tonen. Voor veiligheid van alle partijen staan mijn schapen eerst in een pen opgesloten. De hond kan de schapen wel zien en er om heen lopen maar nog niet opdrijven of opjagen.

 

Training schapendrijven/hoeden.Nadat de hond zijn instinct heeft getoond kan deze getraind worden voor het schapendrijven/hoeden.Leer de basis van het schapendrijven/hoeden. Voor o.a Border Collies en andere herdersrassen die nog over het hoed of drijfinstinct beschikken. (O.a: Schotse Collie, Sheltie, Australian Shepherd, kelpie en Cattledog, Bearded collie, Corgi, Zwitserse herder, Duitse Herder, Hollandse herder, Belgische herders, Beauceron, Pyrenese herders, Bouviërs en Koolies) Wat gaat de hond leren:

 

 

*Op “12 uur lopen ” balanstraining, het balans/controlepunt zien.

* Links en rechtsom de schapen flanken. Ook in de vorm van een outrun. (Grote flank)*De hond leert hier te komen tijdens training.

*De hond leert de schapen in beweging te zetten maar ook te stoppen. *Hoedende honden leren grenslopen.

* Voorbereiding op de aanlegtest.

*U leert honden en schapen lezen en communicatie via lichaamstaal met uw hond komt zeer aan bod.

Tijdens de lessen word u het een en ander aan theorie uitgelegd. Voor recreatieve training maar ook voor border collies begeleiding bij wedstrijd gericht trainen. Daarnaast ook hulp bij ongewenst drijf/jaaggedrag. Jonge honden mogen ook aan deze training deelnemen. De training is individueel en dus op maat. De training zal dan niet wekelijks zijn en ook meer gericht op gehoorzaamheid en later meer met de schapen gaan werken.

recreatief of wedstrijd gericht trainenn

geen onderscheid

Iedere herdershond die kan schapendrijven of hoeden mag aan de training deelnemen. Hobby matig trainen om het drijf en jaaggedrag onder controle te krijgen/ houden. Of om op natuurlijke wijze de hond een uitlaatklep te kunnen geven, 

Zelf heb ik wedstrijd ervaring op het gebied van schapendrijven met Border Collies, En daarom kan ik u ook begeleiden naar een hoger niveau. We leren de regels om het parcours te lopen, wat wil een jury zien. hoe bereid je je voor. Tipje! Vraag eens aan een schaapsherder of je eens mag meehelpen met het werk met schapen. Je leert hier onwijs veel van. Naast de hond trainen moet je immers ook schapentaal leren lezen. 

andere herdershonden

Het heeft mij ook altijd al geïnteresseerd hoe de andere herdershonden werken met schapen. Ik ben mij hierin gaan verdiepen en heb geleerd van de honden die kwamen trainen.  Iedere herdershond is voor het werken met vee gefokt. welk vee maakt hem ook een andere werkhond.

Moet de kudde bij elkaar gehouden worden of moet de kudde verplaatst worden. Ook de wijze waarop kan verschillen bij de herdershonden. 

Foto's van onze trainingen

PRAKTISCHE INFORMATIE

Hoe werkt het precies?