Schapendrijven

online begeleiding bij schapendrijftraining

 

Binnenkort meer

Veel gestelde vragen:

Hoe zoek ik de hond uit?

vooraf een informatieve website 

Wil je voor een reu of teef gaan? Uit eigen ervaring vind ik het geen verschil in training geven. De persoonlijkheid en genen van een hond spelen een grotere rol in de training. 

De hond die u aanschaft is een nageslacht van 2 andere honden. Als u de kans heeft, bekijk deze 2 honden. Hoe zijn deze honden in “thuis situatie” en hoe tonen deze honden zich aan het werk. Hebben beide honden fijne eigenschappen. 

Tevreden over beide honden, pluis dan ook de stamboom eens uit, bekijk( via beeld materiaal) hoe de grootouders werken.

Waarom zeg ik dit? Het is namelijk geen gegeven dat iedere Border Collie goed schapen kan drijven. Om over een goed pakket natuurlijke instincten te bezitten is dit generatie lang gefokt met honden die deze eigenschappen beheren. 

Een pup of een wat ouder hondje?

Een pupje van 8 weken is natuurlijk verdraaid schattig, maar een heel jong hondje laat nog niet zien wat hij/zij werkelijk in huis heeft. Een hondje van een paar maanden oud heeft al een paar keer bij de schapen gesnuffeld en laat misschien al zien of hij/zij stevig in de schoenen staat en wat de werkhouding gaat worden. Veel of weinig eye. met een intense sluip houding of is de hond wat losser. 

Getrainde honden worden ook verkocht. De huidige eigenaar heeft er vaak goed zicht op waar de hond geschikt voor zal zijn. Wedstrijden of een kudde hoeden. of soms gebeurt het ook dat een hondje op hobbymatig niveau plezier blijft beleven aan zijn werk met de schapen. 

Op welke leeftijd start de training?

Iemand met eigen schapen heeft het geluk zijn hond al te kunnen socialiseren met schapen vanaf de eerste dag dat het hondje bij hem/haar komt wonen. 

Z’on hondje komt met 8 weken dus al in aanraking met schapen. Er wordt achter een hek meegekeken naar de grote honden. De pup doet al geluiden, geuren en beelden op van schapen. Hij mag er al eens enkele minuten bijlopen onder toezicht. Alles om het voor de pup veilig en leuk te houden. Maandelijks of wekelijks vinden er al kleine trainingen plaats. Net zoals tijdens de wandeling wil je contact blijven houden met het hondje. Je wilt het hondje leren te kunnen stoppen wanneer dat het geval is en loslopend betrouwbaar zijn op een weide met schapen. De gehoorzaamheid training dus. Daarnaast wil je ook alle zintuigen blijven prikkelen en het hondje warmhouden voor het drijven. 

Een hond komt vanaf plusmin 6 maanden in de pubertijd. Vanaf deze leeftijd zie je de hond meer snelheid krijgen, langer uithoudingsvermogen en meer drift, Maar door een verstoorde hormoonbalans ook dagen met bananen in zijn oren. Blijf de komende maanden dus goed kijken naar de hond. Sommige gaan als een raket en sommige honden hebben een maandje vrij nodig.